Ostatnio przeglądane

Blog Archive

Categories

Recent Articles

Blog Search

Okapy kuchenne

Elektryczny wyciąg kuchenny służący do odprowadzania oparów powstałych przy gotowaniu, smażeniu i pieczeniu. Ze względu na tryb pracy okapy dzielimy na wywiewowe i recyrkulacyjne. Te pierwsze pracują w obiegu otwartym, w związku z czym opary odprowadzane są na zewnątrz budynku. Okapy recyrkulacyjne wyposażone są w filtry: tłuszczowy i węglowy oc...

Elektryczny wyciąg kuchenny służący do odprowadzania oparów powstałych przy gotowaniu, smażeniu i pieczeniu. Ze względu na tryb pracy okapy dzielimy na wywiewowe i recyrkulacyjne. Te pierwsze pracują w obiegu otwartym, w związku z czym opary odprowadzane są na zewnątrz budynku. Okapy recyrkulacyjne wyposażone są w filtry: tłuszczowy i węglowy oczyszczające powietrze, które w obiegu zamkniętym powraca do pomieszczenia. Sterowanie okapem odbywa się za pomocą suwaków, przycisków, paneli dotykowych lub pilota. Bez względu na rodzaj, wszystkie okapy posiadają filtry tłuszczowe wykonane z metalu, które należy co jakiś czas myć, oraz flizelinowe, które trzeba co jakiś czas wymieniać. Co do oświetlenia to zazwyczaj jest ono żarówkowe lub halogenowe, chociaż coraz częściej spotyka się okapy z oświetleniem diodowym pozwalającym znacznie zaoszczędzić na zużyciu energii elektrycznej. Okapy dzielimy na trzy główne grupy: kominowe, podszafkowe oraz wyspowe.

Więcej

Okapy kuchenne Jest 53 produktów.

Podkategorie

  • Okapy kuchenne kominowe

    Ten typ okapów montowany jest na ścianie nad kuchenką elektryczną lub gazową. Okap powinien znajdować się w pobliżu lub bezpośrednio na kanale wentylacyjnym znajdującym się w ścianie. Elektryczny wyciąg kuchenny służący do odprowadzania oparów powstałych przy gotowaniu, smażeniu i pieczeniu. Ze względu na tryb pracy okapy dzielimy na wywiewowe i recyrkulacyjne. Te pierwsze pracują w obiegu otwartym, w związku z czym opary odprowadzane są na zewnątrz budynku. Okapy recyrkulacyjne wyposażone są w filtry: tłuszczowy i węglowy oczyszczające powietrze, które w obiegu zamkniętym powraca do pomieszczenia.

  • Okapy wyspowe

    Okapy tego typu montowane są nad tzw. wyspą kuchenną, czyli zabudową szafkową z kuchenką elektryczną lub gazową, znajdującą się na środku kuchni. Elektryczny wyciąg kuchenny służący do odprowadzania oparów powstałych przy gotowaniu, smażeniu i pieczeniu. Ze względu na tryb pracy okapy dzielimy na wywiewowe i recyrkulacyjne. Te pierwsze pracują w obiegu otwartym, w związku z czym opary odprowadzane są na zewnątrz budynku. Okapy recyrkulacyjne wyposażone są w filtry: tłuszczowy i węglowy oczyszczające powietrze, które w obiegu zamkniętym powraca do pomieszczenia.

  • Okapy do zabudowy

    Tak zwane okapy podszafkowe, przeznaczone do zabudowy pod szafką lub innym elementem wyposażenia. Elektryczny wyciąg kuchenny służący do odprowadzania oparów powstałych przy gotowaniu, smażeniu i pieczeniu. Ze względu na tryb pracy okapy dzielimy na wywiewowe i recyrkulacyjne. Te pierwsze pracują w obiegu otwartym, w związku z czym opary odprowadzane są na zewnątrz budynku. Okapy recyrkulacyjne wyposażone są w filtry: tłuszczowy i węglowy oczyszczające powietrze, które w obiegu zamkniętym powraca do pomieszczenia.

  • Filtry do okapów

    Filtr to jeden z ważniejszych elementów okapu odpowiadający za oczyszczanie wyciąganych oparów. Filtry węglowe odpowiadają za oczyszczanie powietrza w okapach recyrkulacyjnych pracujących w obiegach zamkniętych. W standardowych okapach z systemem otwartym stosuje się tylko filtry tłuszczowe: metalowe, demontowane które trzeba co jakiś czas czyścić oraz flizelinowe, które muszą być co jakiś czas wymieniane na nowe.

na stronę
Pokazuje 1 - 32 z 53 elementów
Pokazuje 1 - 32 z 53 elementów